Menu

Občiansky preukaz, pas alebo víza?

Občiansky preukaz, pas alebo víza?

Mnohé štáty od Slovákov nevyžadujú získanie turistických víz. Treba však pamätať na to, že vo väčšine takýchto krajín predstavuje maximálny čas jednorazového pobytu na turistické účely 90 dní. Toto pravidlo sa týka aj krajín Európskej únie. Overte si, aké sú vízové predpisy v jednotlivých krajinách.

Pozor!

  • Pred odjazdom skontrolujte, či sú vaše doklady platné a skontrolujte právne predpisy štátu, do ktorého cestujete. Niektoré krajiny vyžadujú, aby mal cestujúci pas platný minimálne 6 mesiacov od plánovaného dátumu návratu domov.
  • Skontrolujte, či je potrebné získať tranzitné vízum do krajín, cez ktoré budete len prechádzať alebo v štátoch, v ktorých budete mať medzipristátia.

Pamätajte!

  • Pri ceste do všetkých tu uvedených krajín na dovolenku aj na obchodné účely je požadovaným cestovným dokladom pas.
  • O získanie príslušného víza sa treba postarať s náležitým predstihom pred plánovaným odjazdom. Čakacia lehota na vízum sa líši v závislosti od štátu, do ktorého chceme vycestovať, a môže sa pohybovať od niekoľkých dní do viac ako desiatich týždňov.
  • Mnohé krajiny vyberajú poplatok za vydanie turistického a tranzitného víza – informácie o cenníkoch poskytujú diplomatické zastupiteľstvá a konzulárne úrady.

Kde je potrebné vízum?

Nižšie sa nachádza zoznam krajín, do ktorých môže slovenský občan cestovať bez víza, len s pasom. Ak sa krajina, do ktorej chcete vycestovať, nenachádza v tabuľke nižšie, musíte mať vízum, aby ste do nej mohli vstúpiť.

Vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie majú slovenskí občania rovnaké práva voľného pohybu a pobytu v rámci členských krajín EÚ ako občania ostatných členských štátov EÚ. To znamená, že sa môžu zdržiavať na území druhého členského štátu Európskej únie po dobu 3 mesiace na základe platného občianskeho preukazu alebo cestovného pasu. V prípade pobytu, ktorý presahuje 15 dní, môže členský štát vyžadovať od občana prihlásenie sa k pobytu.

Občania Slovenskej republiky môžu s občianskym preukazom vydaným formou ID karty cestovať na územie členských štátov Európskej únie, ďalej na Island, do LichtenštajnskaNórskaŠvajčiarskaČiernej HoryBosny a HercegovinyMacedónskej republikySrbskaAlbánskaGruzínskaMoldavska Gibraltár. Pri cestách na územie iných štátov je potrebný cestovný pas platný minimálne 6 mesiacov od predpokladaného ukončenia pobytu.

Krajiny Kam môžete cestovať s cestovným pasom?

Albánsko

90 dní

Andorra

90 dní

Anguilla

bez určenia doby

Antigua a Barbuda

90 dní

Argentína

90 dní

Arménsko

180 dní

Aruba

90 dní

Ascension

bez určenia doby

Austrália

Slovenskí občania cestujúci na turistickú  návštevu do Austrálie môžu zjednodušenou cestou získať bezplatné vízum elektronickou formou (vízum podkategórie 651) s platnosťou pobytu 3 mesiace v priebehu 12 mesiacov.

Bahamy

90 dní

Barbados

90 dní

Belize

30 dní

Bielorusko

Od 12. júna 2015 môžu zahraniční turisti navštíviť známy bieloruský národný park „Belovežský prales“ už bez víz.  Cudzinci sa môžu zdržať na území bieloruského národného parku Belovežský prales bez víz s platným cestovným pasom 3 dni. Od 23. augusta 2016 do 31. decembra 2017 možno s platným cestovným pasom na dobu 5 dní bez víz navštíviť turisticky zaujímavú oblasť Bieloruskej republiky - Avgustovský kanál (Августовский канал).

Bolívia

90 dní

Bosna a Hercegovina

90 dní

Botswana

30 dní

Brazília

90 dní

Cookove ostrovy

Slovenskí občania pri návšteve za účelom dovolenky/prázdnin alebo rekreácie (bona-fide visitors), ktorá nepresahuje 31dní pobytu, nepotrebujú na vstup do krajiny víza, ani povolenie na vstup.

Čierna Hora

90 dní

Dominika

90 dní

Ekvádor

Od 01.12.2005 na turistické cesty

Filipíny

21 dní

Grenada

90 dní

Gruzínsko

365 dní (pre občanov Slovenskej republiky na krátkodobý pobyt)

Guatemala

90 dní

Haiti

90 dní

Holandské Antily

90 dní

Honduras

90 dní

Hongkong

90 dní

Chile

90 dní

Chorvátsko

90 dní (slovenskí občania: pri turistických cestách + hraničný prechod na občiansky preukaz)

Indonézia

30 dní (bezvízový styk občanov SR je obmedzený na účel turizmu na krátku dobu pobytu nepresahujúcu 30 dní)

Izrael

90 dní

Island

90 dní

Jamajka

30 dní

Japonsko

90 dní

Kajmanské ostrovy

bez určenia doby pobytu

Kanada

povinnosť tzv. predcestovnej elektronickej autorizácie (eTA - http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp). Autorizácia eTA je povinná aj v prípade leteckých tranzitov cez Kanadu. 

Kazašská republika

30 dní

Kirgizsko

60 dní do 31.12.2020

Kiribati

90 dní

Kolumbia

90 dní

Kórejská republika (Južná Kórea)

90 dní

Kostarika

90 dní

Lichtenštajnsko

90 dní

Macao

90 dní

Macedónsko

90 dní

Malajzia

90 dní

Maldivy

do 28 dní

Maroko

3 mesiace

Marshallove ostrovy

90 dní

 

 

Maurícius

90 dní

Mexiko

Pre občanov SR 180 dní za podmienok, že osoba nebude vykonávať zárobkovú činnosť

Mikronézske federatívne štáty

90 dní

Moldavská republika

90 dní na turistické účely

Monako

3 mesiace

Nový Zéland

Do 90 dní pre občanov SR za účelom návštevy, nie je potrebné žiadať o víza vopred (v rámci visa waiver).  Nad 90 dní (štúdium, návšteva, práca a iné typy víz) od novembra 2016 je pred cestou je potrebná elektronická registrácia eVisa 

Nikaragua

30 dní

Nórsko

90 dní

Palau 

90 dní

Panama

90 dní

Paraguaj

90 dní

Peru

90 dní

Salvádor

90 dní

Samoa

30 dní

San Maríno

30 dní

Senegal

90 dní

Seychelly

90 dní

Singapur

90 dní

Spojené arabské emiráty

90 dní

Spojené štáty americké

90 dní (pre občanov Slovenskej republiky, držiteľov biometrických pasov na turistické, súkromné a obchodné cesty. Pred cestou je potrebná elektronická registrácia)

Srbsko

90 dní

Srí Lanka

30 dní (pre občanov Slovenskej republiky na turistiku do 30 dní od 01.01.2012 je povinnosť získania povolenia na vstup prostredníctvom elektronického systému ETA, poplatok je 20 USD)

Sultanát Brunej

90 dní

Svätý Krištof a Nevis

90 dní

Svätá Lucia

90 dní

Svätý Vincent a Grenadíny

30 dní

Svazijsko

30 dní

Sv. Vincent a Grenadína

90 dní

Šalamúnové ostrovy

90 dní

Švajčiarsko

90 dní

Taiwan

90 dní (pasy Taiwanu obsahujúce číslo preukazu totožnosti)

Thajské kráľovstvo

15 alebo 30 dní (na turistický účel pre občanov Slovenskej republiky pri vstupe cez pozemné hraničné prechody 15 dní s možnosťou predĺžiť dobu pobytu za príplatok; pri vstupe cez letisko 30 dní)

Tongské kráľovstvo

90 dní

Trinidad a Tobago

30 dní

Turecko

90 dní (pre slovenských občanov; týka sa turistických pobytov nepresahujúcich 90 dní v rámci 180 dní; požadovaná platnosť cestovného dokladu (t.j. cestovného, diplomatického alebo služobného pasu) minimálne 5 mesiacov od vstupu do Turecka; cesty do Turecka za iným účelom vyžadujú turecké víza získané pred vstupom do Turecka online formou (www.visa.gov.tr). V cestovnom doklade musia mať dostatok voľného miesta na udelenie vstupných a výstupných pečiatok, udeľovaných orgánmi hraničnej a pasovej kontroly (aspoň 2 voľné strany). V opačnom prípade bude vstup do Turecka odmietnutý.

Tuniská republika

90 dní (pre občanov Slovenskej republiky; možnosť opakovaného pobytu o tejto dĺžke, ak bude pobyt prerušený opustením územia Tuniska)

Tuvalu

90 dní

Trinidad a Tobago

90 dní

Ukrajina

90 dní

Uruguaj

90 dní

Vanuatu

90 dní

Vatikán (Svätá Stolica)

30 dní

Venezuela

90 dní

Východný Timor

90 dní

Zvrchovaný rád maltézskych rytierov

180 dní

72-hodinový bezvízový tranzit v 8 čínskych mestách

Peking, Šanghaj, Kuang-čou (Guangzhou), Čcheng-tu (Chengdu), Šen-jang (Shenyang), Ta-lien (Dalian), Čchung-čching (Chongqing), Si-an (Xi´an), Kuej-lin (Guilin), Wu-chan (Wuhan), Sia-men (Xiamen), mesto Cha-r-pin (prílete na medzinárodné letisko Taiping International Airport a zotrvať v rámci administratívneho obvodu)

Slovenským občanom je umožnený 72-hodinový bezvízový tranzit pri splnení špecifických podmienok a predloženia platného cestovného dokladu a platných víz do cieľovej krajiny, nadväzujúcej letenky do cieľovej tretej krajiny s odletom do 72 hodín s potvrdeným dátumom a predložením palubného lístka.

subtropický ostrov Phu Quoc v provincii Kien Giang (Vietnam)

občania SR sú jednostranne oslobodení od vízovej povinnosti na pobyt neprekračujúci 30 dní.

 

 

 

Tipy a návrhy v tomto článku a súvisiace články sú len pre informačné a pomocné účely a nesmú predstavovať základ pre akúkoľvek sťažnosť voči eSky.sk.

Zaujal Vás tento článok, ale potrebujete viac informácií?
Ďakujeme za Vašu pomoc

Váš názor nám pomôže vytvárať lepšie a príslušné články

Temporarily we could not send your suggestions

Send again Try later